Gyula

ismertető, Gyulai képek, galéria
Gyula

Válassza úti célként az ezerarcú Gyulát! Élvezze a város szépségét, gyógyuljon fürdőnkben, pihenjen szállodáinkban és vegyen részt a sokszínű programokon!

Gyula, az ország délkeleti részén, Budapesttől 220 km-re fekvő, 33 ezer lakosú üdülő- és fürdőváros. E sokoldalú, hangulatos kisváros az év minden napjára kellemes időtöltést ígér Önnek és családjának!

Gyula minden nap szórakoztat

Gyulán a 4 évszak mindegyike varázslatos hangulatot teremt, és soha sem lehet unatkozni! A hét minden napjára tervezett más-más standard programok közül mindenki találhat kedvére valót.

Hétfő
PUSZTAPARTY – Utazás lovas kocsin, csikós bemutató, kocsikázás a pusztában, babgulyás füstölt csülökkel.
KERÉKPÁRTÚRA A KÖRÖSÖK MENTÉN – Kerékpározás Magyarország legtisztább vizű folyóinak – a Körösök - partján

Kedd
HAJÓVAL A VADREGÉNYES FEKETE-KÖRÖSÖN - Indulás kisvonattal Szanazugba, sétahajózás a Fekete-Körösön, kirándulás Városerdőn
VÁROSNÉZŐ KÖRSÉTA IDEGENVEZETŐVEL - Gyula város megismerése egy kellemes séta folyamán
LOVASJÁRAT PÓSTELEKRE - Kirándulás lovas kocsival Póstelekre, séta a parkban

Szerda
CSOKI KÓSTOLÁS A KÉZMŰVES CUKRÁSZDÁBAN - Csokoládé, bonbon kóstolása a Cadeau Bonbon Manufaktúrában
VÁROSI LOVASJÁRAT – Gyula város megtekintése lovas hintón, vagy lovaskocsin
MOCSÁRJÁRÓRA FEL! – Indulás kerékpárral Szanazugba, kalandozás a Körösökön a Magyarországon egyedülálló AIRBOT-tal

Csütörtök
WENCKHEIM KASTÉLYTÚRA - Gyula város környékén lévő Wenckheim kastélyok megtekintése
"SZÁZLÁBÚ" TÚRA – Kerékpározás, túrakenuzás a Körösökön Városerdőre

Péntek
PUSZTAPARTY – Utazás lovas kocsin, csikós bemutató, kocsikázás a pusztában, babgulyás füstölt csülökkel.
PÁLINKA ÚT (BÉKÉSCSABA-BÉKÉS-GYULA) – Kalandozás a pálinka világában: Békéscsaba Árpád Pálinkatanya, Békési Pálinka Centrum, Gyulai Pálinka Manufaktúra VÁROSNÉZŐ KÖRSÉTA IDEGENVEZETŐVEL - Gyula város megismerése egy kellemes séta folyamán

Szombat
HAJÓVAL A VADREGÉNYES FEKETE-KÖRÖSÖN - Indulás kisvonattal Szanazugba, sétahajózás a Fekete-Körösön, kirándulás Városerdőn
KIRÁNDULÁS ARADRA ÉS MÁRIARADNÁRA - A romániai Arad és Máriaradna megtekintése idegenvezető kíséretében
LOVASJÁRAT PÓSTELEKRE - Kirándulás lovas kocsival Póstelekre, séta a parkban
ROMANTIKUS HAJÓKÁZÁS A SZANAZUGI HOLDFÉNYBEN – Indulás kisvonattal Szanazugba, ahol romantikus sétahajózás a Holdfényben

Vasárnap
ROMANTIKA-JÁRAT SZANAZUGBA - Kirándulás lovas kocsival Szanazugba, séta a folyóparton
VÁROSNÉZŐ KÖRSÉTA IDEGENVEZETŐVEL - Gyula város megismerése egy kellemes séta folyamán
MOCSÁRJÁRÓRA FEL! – Indulás kerékpárral Szanazugba, kalandozás a Körösökön a Magyarországon egyedülálló AIRBOT-tal

Csomagolj és csobbanj Gyulán!

Gyula legjobb szálláshelyei:

Corso Boutique Hotel**** Gyula

Elizabeth Hotel****

Komló Hotel****Büszkén viseli a látnivalókban gazdag Gyula, a „vizek és szökőkutak” vagy a „fák és virágok városa” címeket, hiszen mindegyikre rászolgált az évek folyamán. Gazdag műemlékkincsével és történelmi múltjával a Dél-Alföld egyik legjelentősebb kulturális központja.

Gyula színes kínálattal várja az ide érkező vendégeket. Négycsillagos strand és gyógyfürdővel, számos nevezetességgel, látványossággal, egész éven át zajló, színvonalas rendezvényekkel, folyamatosan megújuló városképpel és újabbnál újabb, minőségi szálláshelyekkel.

FÜRDŐKULTÚRA

Gyulai Várfürdő

Gyulai Várfürdő - Polip medence
Várfürdőnk - amely Magyarország talán legszebb gyógyfürdője - az egykori Almásy-kastély 8,5 hektáros kastélyparkjában épült ki, s ma természetvédelmi terület. Az épületek és a medencék elhelyezésekor elsőrendű szempont volt, hogy a kastélykert fáit a lehető legkevésbé érintse az építkezés, s a fürdővendégeket tágas zöldfelület várja. A medencék kedvező elosztásával sikerült elérni, hogy napi tízezer vendég esetén is lehet csendes pihenőhelyet találni a fürdő területén.


Gyulai Várfürdő park

A télen-nyáron működő gyógyászaton reumatológus, fizikoterápiás és sport szakorvosi felügyelet mellett iszappakolás, elektroterápiás kezelés, rekeszes galván, szénsavas fürdő, súlyfürdő, tangentor kezelés, orvosi masszázs, valamint gyógytorna és gyógyúszás vehető igénybe.

A Várfürdő vize alkáli-hidrogénkarbonátos-kloridos gyógyvíz. Magas ásványianyag tartalma miatt barnás tónusa van. Vizeiket hat mélyfúrású kútból nyerjük, melyek közül a legmélyebb 2500 méter. Az fürdő 72 fokos vizét az egészségügyi miniszter 1969-ben gyógyvízzé, 1971-ben a fürdőt gyógyfürdővé és 1985-ben a gyógyfürdő környékét gyógyhellyé nyilvánította.

Gyulai Várfürdő - Lovarda


A víz mozgásszervi megbetegedésekre, helyi idegbántalmakra, balesetek utáni rehabilitációs kezelésekre és gyulladásos nőgyógyászati betegségekre alkalmazható kiváló hatással.
A fürdő 5000 m2 vízfelülettel és összesen 19 medencével büszkélkedhet. Gyógy- és strandfürdő részen 16 medence található, ebből 6 élménymedence.

A világszínvonalú Castello Szaunapark számtalan luxusszolgáltatással kényezteti vendégeit a belső és szabadtéri részeken egyaránt! A szaunafelöntés egy testet-lelket melengető csodálatos szertartás!

Gyulai Várfürdő - Castello Szaunapark
Masszázs varázs – új szolgáltatások a Gyulai Várfürdőben A Gyulai Várfürdő új szolgáltatásokkal indítja az idei szezont! A Beauty Masszázs Szalonban nem kevesebb, mint 40-féle masszázsból választhatnak kedves vendégeink, édes kényeztetést keresve.

LÁTNIVALÓK

Gyulai Vár


A több mint 600 éves gyulai vár, Közép-Kelet Európa egyetlen épen maradt síkvidéki gótikus téglavárának ódon hangulata megelevenedik a színházi előadások vagy jelmezes tárlatvezetés folyamán, s a rendezvények alkalmával kiváló alkalom nyílik arra, hogy Ön is részt vegyen a reneszánsz mindennapokban.

A gyulai vár


A vármúzeum változatos programokkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várja a látogatókat 24 teremben, több mint 600 m2-nyi kiállító-területen.

Gyulai Várszínház

Közép-Európa egyetlen épen maradt gótikus síkvidéki téglavárának udvarán működik 1964 óta nyaranként a Gyulai Várszínház. A színház a július 2. és augusztus 12. között tartó szezonjában esténként a látványos történelmi dráma, az opera, az operett, a balett, a bábszínház, a komolyzene, a középkori udvari zene, a jazz, a népzene és a néptánc műfajainak legjobb előadásaival várják az idelátogatókat.

Gyulavári Kastély

A kúria és a park Gyulavári városrész belterületén található, a park területe mára alig 1,8 ha-ra zsugorodott. Gyulavári 1776-ban a Kétegyházi uradalomhoz tartozott, később önálló település lett, majd 1977. április 1-től közigazgatásilag Gyula városához tartozik. A kastélyban több kiállító terem várja az oda látogatókat: Erkel-terem, Himnusz-kiállítás, Kohán-terem, népművészeti bemutatótermek, Fenntartható fejlődés épülete, Tájhasználat, Halászat-terem, Pákásztanya, Vadászat, vadászterem, Ökogazdálkodás, Kápolna.

Erkel Emlékház

1810. november 7-én itt született Erkel Ferenc, a magyar Himnusz és a nemzeti opera megteremtője. A gazdag tárgyi és dokumentumanyagban Erkel Ferenc több relikviáját is megtaláljuk. A harmadik terem Erkel négy fiának a magyar zenei életben szerzett - bár kevésbé ismert, de elévülhetetlen érdemeire hívja fel a figyelmet. Erkel Ferenc korának kiváló sakkozója is volt, amit a Gyulán évente megrendezésre kerülő sakk emlékverseny a nevében őriz.

Ladics Ház

Az L alaprajzú, földszintes polgárház a 19. század elején épült barokk stílusban. A gyulai Ladics-Ház az egykori megyei polgári elit különleges emléke, ahol 3 generáción át gyűjtötték a családi relikviákat, hagyatékokat. A múzeum 6 szobában mutatja be a 19-20. század vidéki polgári világát.

Százéves Cukrászda

Copf stílusú épület a 18. század végéből. Két utcára és térre néző emeletes sarokház. A 150 éves - hajdani Reinhardt cukrászda - biedermaier berendezése múlt századi hangulatot idéz. A régi cukrászműhelyből múzeumot alakítottak ki. A cukrászda ma is működő, kitűnő vendéglátóhely. Szabadkéményes Cukrászmúzeumában a korabeli cukrász eszközöket lehet megtekinteni, folyosóján időszaki kiállításoknak ad otthon.


Édes pillanatok a Százéves cukrászdában


Kohán Képtár

Az egykori Pavilon 1888-1889-ben épült kulturális rendezvények (hangversenyek, műkedvelő és színházi előadások, műsoros estek, táncmulatságok) számára. 1979- ben kapott benne helyet a gyulai születésű, Kohán György Kossuth-díjas festőművész életmű kiállítása.

Dürer Terem

A gyulai származású Dürer Albertről kapta a nevét. A múzeum időszaki kiállításoknak ad helyet. Lajos Ferenc grafikai gyűjtemény Lajos Ferenc, a neves grafikusművész, könyvillusztrátor hagyatékából, valamint kortársai alkotásaiból összeállított gyűjtemény várja a látogatókat a Corvin János Múzeumok Igazgatóságának épületében. Német Nemzetiségi Gyűjtemény

A gyulai németséghez kötődő, döntően történeti és néprajzi tárgyak gyűjteménye.

Rádiótörténeti Kiállítás

Egy nyugdíjas elektromérnök, Walssits Nándor 120 darabból álló, szakszerű gyűjteménye a magyar rádiózás kezdetei, a rövidhullámú amatőr rádiózás és az Orion gyár termékeiből. A kiállítás megtekintése nem csak hozzáértők számára élmény. A Magyarországon elsőként létesült magánkiállítás múzeumi keretek között ad betekintést a nyolcvan éves magyar rádiózás legizgalmasabb korszakának (1925-38) történetébe.

Húsipari Történeti Kiállítás

A Corvin János Múzeum és a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete közreműködésének köszönhetően egykori helyére, a Vágóhíd épületébe került a gyulai hentes ipar kézműves korszakát és a nagyüzemi termelés kialakulását bemutató gyűjtemény.

Tanyamúzeum

A Gyula határában természetvédelmi területté nyilvánított pusztán található a gyulai parasztok önkéntes adományaiból létrehozott Tanyamúzeum. A természetvédelmi terület sajátos növény- és madárvilágával vonzza a tudományos kutatók és a természetet kedvelők érdeklődését. A múzeum közel 2000 darabos gyűjteménye a századfordulón és a század első felében élő parasztok életét és termelési kultúráját mutatja be. Egész napos programot kínál az üzemeltető: lovaglás, kocsikázás, csikós bemutató, méneshajtás, versenylovak, szürkemarhák, bivalyok, juhok, háziállatok megtekintése, lovas oktatás, gyalogtúra, egytálételek, csoportoknak komplett program, sőt, szálláslehetőség is igénybe vehető.

Almásy-kastély

A várral átellenben, a várkert jobb oldalán áll a környék egykori földesurainak kastélya. Nevezik Wenckheim-kastélynak is, mivel a Wenckheim család meghatározó szerepet töltött be a kastély építtetésében. Az utolsó földesúr, aki a kastélyban élt, gróf Almássy Dénes volt, azóta hívják a kastélyt Almásy-kastélynak. A barokk stílusú, copf stílusjegyekkel átszőtt manzárdtetős épület műemlék. A kastély jelenleg nem látogatható, azonban a cselédszárnya és a kertje időszakosan rendezvényeknek ad otthont.

Városháza

A Petőfi tér legszebb épülete. Az egykori Megyeházát az 1770-es évék végén kezdték el építeni barokk stílusban. Száz év múlva, 1874-ben az épület bővítve lett, s így később kapta meg mai arculatát. A többszöri átépítés után késő barokk stílusú épület klasszicista részletekkel, műemlékileg védett. A díszterme az egykori megyei közgyűlések színhelye volt, melynek mennyezetén Békés megye településeinek stukkóból készült, festett címereit helyezték el.

Józsefvárosi római katolikus templom

Az idetelepült németek a mai templom helyén, az egykori gyulalegelőn építették fel első kápolnájukat. 1754-ben új templomot emeltek, azt 1863-ig használták. A jelenlegi késő barokk, klasszicista és romantikus részlettel készült templomot Nuszbeck József gyulai építész tervezte és kivitelezte. Az 1866-ig tartott építkezésnél beépítették a régi kápolna anyagát és állítólag a középkori ferences templom faragott köveit is.

Belvárosi római katolikus templom

A főoltárkép az 1778-as évből, a szeplőtlen Szűzanyát ábrázolja. A Szent Anna, Szent György, Szent Ferenc oltárképeket egy XVIII. századi ismeretlen mester készítette, a Szent József mellékoltárképét Ferracuti (dán) mester készítette 1781-ben. A főoltár és a mellékoltárok terveit Hillebrandt készítette. A főoltárt és a szentségházat Brendt János, gyulai asztalos kivitelezte 1867-70-ben. Harruckern Ferenc János síremléke 1777-ből a szentély előtt a templomhajó jobb oldali falában, Martin --Schmidt bécsi szobrász alkotása -, a feliratait Migazzi püspök fogalmazta. A kegyúr, Harruckern Ferencet ábrázoló dombormű Martin Fischer bécsi szobrász alkotása. Az 1801"-es tűzvészkor ez a templom is Leégett Kijavítják 1804-ben, felújítják 1863-ban. Az 1895-ös helyreállítás alkalmával a fedélszéket kicserélik és az újonnan készült torony vörösréz fedést kap. Egyhajós, homlokzati toronnyal, félkörív záródású szentéllyel épült a templom.

Szent Miklós templom

Az első templomot a török idejéből Gyulán maradt rácok építették 1721-ben. A mai román ortodox templomot 1802-ben kezdték építeni és 1812-re fejezték be. 1997-ben a magyarországi román ortodox egyházak élére felállították a gyulai ortodox püspökséget, s a templom bazilika rangot kapott. Építészeti stílusát tekintve barokk, klasszicista részletekkel. Műemlék. Díszesen faragott ikonosztázának szobrászati munkája ismeretlen művész alkotása. Ikonosztáza az ortodox templomok klasszikus beosztását követi.

Szent Miklós park


Szentháromság kápolna

Az 1738. évi pestis járvány elmúltával fogadalmi kápolnának építették. A többszöri átépítés után mai formáját 1817-ben kapja; ekkor építik a tornyot, a kórust és ekkor vásárolják az orgonát is.

Kálvária-kápolna - Kálvária domb

Dombon álló, patkó alaprajzú, egyszerű, barokk stílusú építmény. Harruckern Ferenc építette 1760-ban.

Református templom

A templom 1791-1795 között építették. 1801-ben leégett, később helyre állították, majd bővítették. Műemlék jellegű. A templombelső a református templomok puritánságát követi.

Bárdoshíd - Vértanúk útja

A bárdoson átvezető hidat a mindenkori gyulai földesúr tartotta karban. Mária Terézia 1743-ban kelt szabadságlevelével felhatalmazta a földesurat, hogy vámot szedjen. A vámszedés és a karbantart folyamatos nézeteltérést eredményezett, emiatt a város elhatározta, hogy kőhidat épít. 1803-ban a megyei közgyűlés a vármegye mérnökét, Vertich Józsefet bízta meg a híd terveinek az elkészítésével. A négy boltozott nyílású, három középpilléres híd 1807-ben készült el, ma is használatban van.

A VÁROS GASZTRONÓMIAI KÜLÖNLEGESSÉGEI

Gyulai kolbász

A Gyulai kolbász hírnevét egy kis családi vállalkozás alapozta meg a 19. század végén, míg a csabai kolbászt hasonló időszakban kezdték gyártani. 1882-ben nyitott gyulai szatócsüzletében Balogh József saját készítésű házi kolbászt, szalonnát és disznósajtot is árusított, elsősorban a közeli laktanyában állomásozó huszárzászlóalj megrendelésére. Jutott azonban a termékekből sógora pesti fűszerüzletébe, és küldött egyik barátjának Párizsba is. Utóbbi beszélte rá, hogy az egyedi ízű kolbászt nevezze be az 1910-es Brüsszeli Világkiállításra, ahol a "Gyulai kolbászként" bemutatott terméket nyomban aranyéremmel jutalmazták. A nagyüzemi gyártás azonban már Stéberl András aranykoszorús hentesmester nevéhez fűződik, aki a kolbászkészítés fortélyait Balogh József műhelyében ismerte meg, ahol segédként dolgozott a tízes évek elejéig. 1914-ben nyitotta meg Gyulán saját üzletét és kisüzemét, amelyben tíz évvel később már 70 munkást alkalmazott. Időközben azonban a jól csengő Stéberl név alatt - 1935-ben a Brüsszeli Világkiállításról aranyéremmel tért haza - mások is próbálkoztak kolbászt forgalmazni, ezért Stéberl az általa használt címkét 1930-ban védjegyként is bejegyeztette. Az üzemet a későbbiekben a városon belül többször is áthelyezte, majd 1940-ben megvette a Szikra Gyufagyár épületét, ahol már modern gépekkel felszerelt "házi hentesáru-, szalámi és konzervgyárat" rendezett be. A háború alatt tönkrement gyárat 1948-ban államosították, s a Békés Megyei Húsipari Vállalat része lett. Az éveken át működött régi gyárépület mellett 1978-ban adták át a környék egyik legnagyobb beruházásaként épült új húskombinátot.

A gyulai gasztronómia remeke, a gyulai kolbász


Cadeau Bonbon

A bonbont a mai napig körüllengi az egyediség, a különlegesség varázsa, készítésében ma is nagy szerepet játszik az alkotó fantázia és a kreativitás. A legjobb bonbonok - akárcsak a minőségi borok - a tökélyre fejlesztett kézművesség eredményei, ízük semmi mással nem téveszthető össze. A gyulai Kézműves Cukrászdán belül működő CADEAU Bonbon Manufaktúrában 1998 óta készülnek bonbonok, melyek az évek során egyre meghatározóbbak lettek tevékenységünkben. Immár több, mint 80 féle rendkívül magas minőségű bonbont készítenek, melyek formai megjelenésükben és felhasznált alapanyagaikat tekintve is egyedülálló választékot nyújtanak. A paletta a klasszikus és a modern francia, belga, olasz iskola remekeiből áll, de megtalálhatóak a békebeli magyar receptek alapján készült ízbombák is. Legfontosabb nyersanyagok a kitűnő minőségű belga csokoládé mellett, a finom -és nem mellékesen magyar gyártmányú- marcipánok, a valódi nugátok, a ropogós grillázsok, és a nagy gonddal válogatott likőrök, párlatok, melyek a magas szakmai felkészültséggel és a szükséges alázattal kombinálva alkotják a Kézműves CADEAU bonbont.

Kézzel készített gyulai bonbon-különlegességek


Harruckern Gyulai Pálinka

A BÁRÓ VISSZATÉRT!
Az első gyulai pálinkafőzdét Harruckern János György alapította meg 1731-ben. Az általa elindított, közel 300 éves hagyomány folytatója a Báró Harruckern Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft. Illatos, ízes gyümölcsökből főzik a tiszta, finom, 100%-os párlatokat melyeknek, 20 - 22 °C fokon kóstolva, minden egyes cseppjében ott érezhető a gyümölcs bársonyos lelke. Mit is tehetnénk hozzá mindehhez? Csak egy szót: Proszit!

Az ezerarcú Gyula

A város vonzerejét, a városfejlődést lényegesen befolyásolja az idegenforgalom gyors fejlődése. A restaurált vár eleve vonzotta a látogatókat, s nemrégiben fejeződött be a vár felújítása (2005) és megnyílt az új, reprezentatív várkilátás.

Egyre több a fesztiváljellegű rendezvény a maga látványosságával, tömegeket mozgató vonzerejével. Gyakoriak a tudományos konferenciák is, amelyekre a jelentős szállodai kapacitás és a környezet teszi alkalmassá városunkat. Folyamatosan bővül Gyula kínálata apartmanokkal, panziókkal és szállodákkal. A meglévő 3 csillagos szállodák kihasználtsága mellett megnőtt az igény a luxus iránt. A magas minőséget képviselve, 4 négycsillagos szállodával bír városunk.

Városi információkért keresse fel a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. és Tourinform Irodát!

Települések Gyula közvetlen közelében

Települések Gyula környékén