WHO: most minden a tömeges tesztelésen áll vagy bukik

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

WHO: most minden a tömeges tesztelésen áll vagy bukik

Feltöltve: 2020-03-17

Jó hír, hogy a hatékony teszteléshez minden tudás adott, az eljárás egyszerű és nem drága.

A nemzetközi tapasztalatok, különösen a dél-koreai sikerek a járvány féken tartásában, azt mutatják, hogy amíg nincs hatékony vakcina, illetve terápia az új koronavírus ellen, addig a tömeges szűrés, és az érintettek elkülönítése lassíthatja a járvány terjedését.

A koronavírus-járvány azért terjed ilyen gyorsan, mert a fertőzöttek között sokan tünetmentesek, akikről teszt nélkül senki sem tudja, hogy fertőzöttek. Ma már egyértelmű, hogy a tünetmentes fertőzöttek is fertőzhetnek, így őket is izolálni kell, hogy megszakítsuk a terjedési láncot.

A teszt az úgynevezett reverz transzkriptáz polimeráz láncreakció (RT PCR) nevű eljáráson alapszik (ennek részleteiről később). Falus András akadémikus, a Semmelweis Egyetem Genetikai és Sejt- és Immunbiológiai Intézetének volt igazgatója elmondta, hogy a módszert a nyolcvanas években fejlesztették ki, és 1993-ban kémiai Nobel-díjat kapott érte Kary Banks Mullis amerikai biokémikus. Mára az eljárást teljes mértékben automatizálták, és szerte a világon a molekuláris laborok napi gyakorlatában rutinszerűen alkalmazzák.

Ez lenne a vírus megállításának legfontosabb feladata, de sok ország nem elég hatékony benne.
A terjedés megelőzésének egyetlen módja a teszt, teszt és teszt (ugyanez a véleménye a WHO igazgatójának, Tedros Adhanom Ghebreyesusnak is). Minden potenciális fertőzöttet vizsgálni kell, aki kapcsolatba került egy igazoltan fertőzöttel, akár vannak tünetei, akár nincsenek - tartja Falus András. - Tesztelni kell az egészségügyi dolgozókat, a közlekedésben dolgozókat, a nyitva taró üzletek munkatársait, rendőröket, a katonákat, illetve a krónikus betegeket, akiknek betegségük vagy a kezelés miatt gyengébb az immunrendszere.

Teszteljetek, teszteljetek, teszteljetek, üzeni a kormányoknak a WHO. Ez lenne a vírus megállításának legfontosabb feladata.

Forrás: index.hu